Wind in eigen zeilen

15 December 2013

Wind in eigen zeilen

Eeklo pioniert al 15 jaar in de Vlaamse windenergie. Het succes van de eerste acht molens is niet uit de lucht gegrepen. Een duidelijke visie, een doordachte inplanting, een meerwaarde voor de samenleving en een open communicatie vormen de basis. Groen wil verder bouwen aan dit succesverhaal, maar vreest dat het huidig provinciaal plan voor nieuwe molens de lokale energiesector alleen maar tegenwind zal opleveren. Wie groene energie zegt, zegt windmolens. Je zou dus denken dat Groen, dé partij van de toekomst, op de eerste rij staat te juichen als Vlaanderen meer investeert in windmolens. Maar Groen nuanceert.De wind is van iedereen. Dus moet elk van ons ook genieten van de voordelen van windenergie. Bij de 25 nieuwe windmolens die de provincie langs de expresweg in Maldegem-Eeklo-Kaprijke plant zijn de baten enkel voor de ontwikkelaar en de grondbezitter. De omwonenden en de stad blijven achter met de lasten. Dit is anders dan hoe Eeklo in het verleden heeft aangepakt.De voortrekkersrol van Eeklo zat namelijk niet enkel in de windmolens, maar ook in de aanpak. Zo zijn de turbines bijvoorbeeld eigendom van lokale investeerders. De winst blijft met andere woorden hier. Diemensen kunnen bovendien goedkope energie aan productieprijs afnemen. De ontwikkelaar geeft daar bovenop voor alle vijf turbines nog eens 25.000 euro uit aan energiebesparende projecten in Eeklo. Enkel op die manier kan een plan als dit voldoende steun krijgen om te slagen.

Groen wil niet terug in de tijd en bindt duidelijke voorwaarden aan het plan van Oost-Vlaanderen. Wij willen net als in Wallonië dat minstens 50 procent van de windmolens naar lokale investeerderskunnen gaan. Die zijn er. Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) en de koepel van coöperatieven in Vlaanderen prefinancieren het plan om zo ruimte te maken voor lokale investeerders. Groen wil dat er jaarlijks 5.000 euro naar de onmiddellijke omgeving gaat ter compensatie voor het waardeverlies van de huizen en 5.000 euro naar de stad voor energiebesparende maatregelen.

Groen wil ook een duidelijke visie op de inplanting: welke molens waar komen. Op dit moment beslist de markt. Omdat er meer contracten zijn afgesloten met de grondbezitters dan dat er windmolensmogen komen, spelen de ontwikkelaars de contracten tegen elkaar uit. Niet de beste plaats, maar het goedkoopste contract bepaalt zo de locatie van de windmolens.

Buiten het projectgebied langs de expresweg vragen we ook een buffer van minstens 5 kilometer waar nooit turbines zullen komen. Zeker in het open landschap van het Meetjeland naar het Krekengebied toe is dit heel belangrijk.

Lut De Jaeger

Gemeenteraadslid