VOLKSTUINPROJECT GALGENHOF ZET AAN TOT TUINIEREN

31 Oktober 2015

VOLKSTUINPROJECT GALGENHOF ZET AAN TOT TUINIEREN

Eeklo kreeg bij het project 'Binnenste Buiten' (subsidieoproep via de Vlaamse Landmaatschappij) een bedrag van € 15.000 voor de aanleg van volkstuintjes. De projectaanvraag werd ondersteund door een werkgroep van geëngageerde Eeklonaren. Het heeft tot doel om op verscheidene locaties in de stad kleine en laagdrempelige volkstuintjes in te richten. Daarbij willen de initiatiefnemers bij de mensen met groene vingers een gezonde mix krijgen van leeftijden, sociale en etnische achtergrond, met veel expertise of beginnende tuiniers. Volkstuintjes moeten mensen verenigen onder het motto dat 'iedereen leert van elkaar'. De aandachtspunten binnen dit project zijn divers: ecologisch tuinieren, sociale cohesie, educatief luik, wijkwerking,?  

Pro Natura, tuiniers en vrijwilligers legden het eerste volkstuintje aan ter hoogte van het Galgenhof. Het project wordt uitgevoerd i.s.m. Pro Natura vzw en Wijkcentrum De Kring. Beide organisaties hebben elk een gezamenlijk perceel, waar zeker in het geval van het wijkcentrum ook gezamenlijk getuinierd wordt.. Daarnaast zijn er nog een 10-tal particulieren actief, elk met een klein tuintje.

 

Momenteel wordt een tweede volkstuinproject opgestart in de Pieter Van de Puttestraat (wijk Crielkens tussen Roze en Blommekens). Hiervoor wordt binnenkort bij de buurtbewoners gepeild naar hun interesse. Iedere geïnteresseerde tuinier (in-spe) kan zich hiervoor inschrijven via de stedelijke milieudienst via [email protected] of tel. 09 218 28 20.

 

Ter gelegenheid van het eerste 'open volkstuinweekend' in juni 2015 in het thema 'Red de restjes', kon je een prijzenpakket winnen. Luc Onderdonck uit Eeklo is de gelukkige.

 

Info: Bob D'haeseleer, schepen van duurzaamheid, tel. 0486 44 44 90, [email protected]

Ben Caussyn, milieuambtenaar, tel. 09 218 28 36, [email protected]

Wijkcentrum De Kring, tel. 09 378 61 69, [email protected]