VIJF WERVEN VAN GROEN

12 April 2013

VIJF WERVEN VAN GROEN

De kiezer heeft in oktober 18 jaar constructieve oppositie beloond. Groen krijgt hierdoor vanaf dit jaar de kans om de daad bij het woord te voegen. Een kans die we zelfs in de moeilijkste omstandigheden met beide handen willen grijpen, want we weten exact waar we met Eeklo naartoe willen. Groen wil bouwen aan een MODEL-stad: Mobiel, Open, Duurzaam, Evenwichtig en Levendig.Groen heeft de laatste maanden niet stilgezeten. Voor het eerst in 18 jaar mag Groen nog eens meebesturen. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de budgettaire erfenis die onze stad meesleept maakt de opdracht des te moeilijker. Maar elke omwenteling begint met een crisis. Stilstaan bij elke uitgave is het moment om een nieuwe richting te kiezen. Dat betekent zoeken naar het juiste evenwicht tussen besparen, investeren en inkomsten. Het is niet de crisis, maar vooral ons antwoord erop dat de toekomst bepaalt. Net daarom is het belangrijk dat Groen meebestuurt. Duurzaam besturen begint namelijk bij duurzame financiën.

Meebesturen is tegelijk ook beseffen dat we niet alleen zijn. Dit is niet altijd even sexy, maar een volwassen partij moet in staat zijn om haar ego opzij te zetten enzonder verlies van haar eigenheid compromissen te sluiten.

Groen bouwt aan een MODEL-stad. Met een modern en veilig mobiliteitsaanbod willen we autobestuurders overtuigen de goedkopere en gezondere fiets of benenwagen te nemen. Met openheid en inspraak trekt Groen de kaart van het overleg met buurt- en actiecomités in plaats van confrontatie. Succes boek je dan niet in de rechtbank, maar samen door een open en constructieve houding. Meteen duurzaam en lokaal aankoopbeleid, een grote renovatiebeweging en meer openbaar groen willen we bouwen aan een stad van de toekomst. 

Met een jeugdwerkloosheidsplan en met participatieprojecten voor mensen in armoede willen we het sociaal evenwicht herstellen. Leven in de stad breng jevooral door een omgeving van creativiteit en een speelse open ruimte te stimuleren. De stad evolueert van zelf organiseren naar faciliteren. Vijf grote werven waar Groen het verschil kan maken.