Verkaveling volgend jaar, maar nu al pret in speelbos

09 Juli 2013

Verkaveling volgend jaar, maar nu al pret in speelbos

Nog vooraleer zijn ecovillage de eerste bewoners verwelkomt, opende bouwbedrijf Bostoen al het bijhorende speelbos aan de Gulden Sporenstraat. Bostoen voorziet in de bouw van een speciale ecologische verkaveling, een ecovillage, aan de Gulden Sporenstraat. De bouwaanvragen zijn ingediend en in 2014 hoopt de bouwfirma de eerste bewoners te mogen verwelkomen, maar ondertussen werd er al gewerkt aan het bijhorende speelbos.Gisteren werd het in aanwezigheid van het Eeklose stadsbestuur officieel geopend. 'Voor Bostoen heeft de ouderwetse verkaveling afgedaan', vertelt persverantwoordelijke Youri Van Daele. 'Pas aangelegd, zag die eruit als een halfwoestijn met straten, woningen, hekken en enkele verweesde grassprietjes. Ecovillages worden vanuit en midden in de natuur aangelegd. Ruim voor er aan de ruwbouw begonnen wordt, worden jonge, inheemse bomen en struiken aangeplant, zodat er al van volwaardige beplanting sprake eens de volledig zuidgerichte woningen worden opgeleverd.

Het avontuurlijke speelbos, de groene kern van de ecovillage, vervangt de traditionele speelpleintjes met de felgekleurde speeltoestellen.'

Wadi en buitenaanleg jeugdhuis

Ook op andere plekken in Eeklo werden gisteren twee ecologisch getinte projecten voorgesteld. In het Heldenpark werd de brede graszone achter het kasteel opnieuw heringericht.

'Omdat er al geruime tijd waterproblemen waren, werd de vroegere ingebuisde gracht door de groendienst opnieuw opengemaakt en verbreed', legt schepen Bob D'Haeseleer (Groen) uit. 'Daarnaast is in het verlengde van de gracht een wadi voorzien in het lager gelegen gedeelte van de gazonzone. Wadi's worden aangelegd om het regenwater vast te houden en ter plaatse te laten infiltreren.'

Aan jeugdcentrum Kubiek is dan weer de buitenaanleg afgerond met een bloemenweide, een buurtcomposteringspark, een speelruimte en een bijenhotel. 'De buitenomgeving van het centrum moet een speel- en ontmoetingsplek worden voor kinderen die Kubiek bezoeken. Het is bovendien de bedoeling dat de buurtbewoners deze omgeving gebruiken om elkaar te ontmoeten en om er te composteren', zegt D'Haeseleer.

 

bron: www.nieuwsblad.be