Van speelplein naar speelplan

15 December 2013

Van speelplein naar speelplan

De kinderen van speelplein 't GES konden in het begin van de  zomervakantie maar liefst drie nieuwe speelpleinen inspelen. Het zijn de eerste stappen naar een Eekloos speelnetwerk, 

waarbij we de verschillende speelzones in de stad met elkaar verbinden.

Stel je voor. In het begin van de zomervakantie geef je je kind een schatkaart waarop niet enkel alle speelpleintjes staan, maar ook een netwerk van veilige, maar misschien verborgen weggetjes en fietspaden. Groen droomt graag mee met de vele ouders en kinderen, maar doet meer dan dromen alleen. Begin juli opende de stad maar liefst drie natuurlijke speelzones: een speelbos bij de Sogetawijk, een bloemenweide bij het jeugdhuis en een grote wadi centraal in het Heldenpark.

We kiezen bewust voor natuurlijke speelruimtes. Ze zijn veelzijdig en geven kleur en een natuurlijk karakter aan een wijk. Ze zijn dus zijn niet enkel voor kinderen nuttig. Zowel jongeren als families kunnen ervan genieten. Een schommel is ook slechts een schommel. In een natuurlijke speelzone, waar nietsop voorhand is afgebakend, moeten kinderen zelf hun creativiteit en verbeelding gebruiken om elke keer hun nieuw en eigen speeltuig te bedenken.

Groen is ambitieus in het bestuur gestapt en engageert zich om elk jaar twee extra speelruimtes aan te leggen. Maar een plek is maar een plek. Groen wil meer dan dat. We willen niet gewoon dezelfde speelruimtes lukraak inplanten. We willen dit met een duidelijke visie doen. Allemaal indezelfde filosofie, maar allemaal ook net dat beetje anders. Een bloemen- of losloopweide voor honden, een rotstuin, wilgen wigwams, een speel- of eetbos, een doolhof opgebouwd uit struiken en nog veel meer. Groen kijkt ook op dit gebied uit naar de creativiteit van de experts ter zake. Kinderen met een leukidee zijn van harte welkom om een tekening te maken van de perfecte speelplaats in hun buurt.

Omdat een hele zomer in dezelfde speeltuin spelen saai wordt, verbinden we deze speelplekken best tot een groot speelnetwerk. Groen en de stad willen daarom investeren in netwerk van fietspaden, veilige oversteekpunten en trage wegen. 

Speelplekken door kinderen uitgetekend en voor kinderen ontwikkeld. Dit betekent dat we deze plekken ook leesbaar moeten maken voor kinderen. Een overzichtskaart met de namen van de straten of een lijstvan alle jeugdbewegingen is interessant voor de ouders, maar zegt kinderen weinig. Thematische speelruimtes met een duidelijk herkenningsbeeld dat visueel gemakkelijk op een kaart kan worden uitgebeeld is stukken doeltreffender. Denk maar aan de herkenningsbordjes op het strand.

Lijkt dit niet mooi? Je kind in het begin van de zomer van 2018 met een Eeklose speelkaart vol onontdekte speelschatten achter hun computer weglokken en zorgeloos op ontdekkingsreis door onze stad sturen.

Bob D'Haeseleer

Schepen van Stadsvernieuwing en Jeugd