Stad Eeklo laat sociale huurders in de kou staan

05 December 2021

Stad Eeklo laat sociale huurders in de kou staan

“Wanneer we beide beslissingen samenleggen, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat het nieuwe bestuur liever geen betaalbare woonruimte voorziet voor inwoners in armoede."

Groen reageerde maandag tijdens de gemeenteraad teleurgesteld op de beslissingen van de stad over sociale woningen. 

De burgemeester kondigde eerder op de financiële commissie aan alle sociale woningen in bezit van de stad te verkopen. “Groen betreurt deze beslissing enorm. De betrokken woningen zijn verouderd en dienen gerenoveerd te worden. De stad heeft hier jaren financiële inkomsten op geboekt, maar nu het moment komt om de woningen in regel te stellen met haar eigen reglementen, beslist men net om de sociale huurders letterlijk in de kou te zetten en hen over te laten aan het goeddunken van de private markt.”, aldus Jonas Deilgat, fractieleider voor Groen.

Daarnaast weigerde de stad mee te stappen in een behoeftebepaling via SVK Pro, dat is een initiatief van de Vlaamse overheid waarbij private ontwikkelaars gestimuleerd worden om hun woningen te verhuren aan sociale huurders. “Het is onbegrijpelijk dat de stad hier niet op ingaat. Hiermee konden bijkomende sociale woningen gecreëerd worden vanuit de private markt. Dat is broodnodig: 422 gezinnen wachten op een sociale woning. Het lijkt wel alsof men deze mensen liever ziet vertrekken uit onze stad.”¸ stelt Isaura Calsyn.

“Wanneer we beide beslissingen samenleggen, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat het nieuwe bestuur liever geen betaalbare woonruimte voorziet voor inwoners in armoede. Daarmee lijkt het wel alsof men de strijd tegen armoede inruilt voor de strijd tegen de armen.” klinkt het eendrachtig bij Groen.