RUP Heldenpark

23 April 2019

RUP Heldenpark

Woonproject en uitbreiding Heldenpark zullen aanzicht oude zwembadsite totaal veranderen bron: Het Nieuwsblad Het oude zwembad in de Oostveldstraat wordt afgebroken. In de plaats komt een woonzone en een uitbreiding voor het Heldenpark. “Meer dan ooit wordt dit de groene long van de stationsbuurt”, zegt schepen voor Omgeving Bob D'Haeseleer.

De plannen van het stadsbestuur met de site van het oude zwembad worden steeds concreter. “Eerst en vooral moet het oude zwembad worden afgebroken”, aldus schepen voor Omgeving Bob D'Haeseleer (Groen). “Het plan blijft om dat tegen eind dit jaar te doen, al zijn we daarvoor wel afhankelijk van zwembadbeheerder Farys.”

Na de afbraak van het oude zwembad zal het uitzicht van de site tussen de Oostveldstraat, Kottemstraat, Zwembadstraat en Lekestraat totaal veranderen. “We plannen een bouwproject en een uitbreiding van het Heldenpark”, legt D'Haeseleer uit. “Twaalf procent van de totale oppervlakte van de site zal worden ingekleurd als woonzone. Dat komt overeen met ongeveer duizend vierkante meter. Aangezien er twee verdiepingen hoog mag worden gebouwd zal er dus tot drieduizend vierkante meter oppervlakte mogen worden bebouwd. We streven naar 16 tot 36 woningen. Het precieze aantal woningen zal afhankelijk zijn van de voorstellen die we binnenkrijgen van bouwpromotoren. Het belangrijkste voor ons is dat de woningen kwalitatief zijn en mooi kunnen worden ingepast in de ruimte.”

Woonzone

In de plannen die nu voorliggen zal de rest van de oppervlakte parkzone worden. De woonzone zal langs de Zwembadstraat liggen. “Op die manier zal er geen ruimtelijke barrière meer zijn op de site zoals het oude zwembad dat nu wel is”, zegt de schepen. “Het Heldenpark zullen we fors kunnen uitbreiden. Weliswaar met de Oostveldstraat als grens tussen beide delen van het park. Meer dan ooit wordt het Heldenpark de groene long van de stationsbuurt. Dit project zal de leefbaarheid voor mens, buurt en natuur bevorderen. De skeelerpiste zal, in tegenstelling tot het skatepark en minigolfterrein, normaal gezien blijven liggen. De binnenruimte van de piste zal onthard worden, waardoor dat perfect zal opgaan in het geheel.”

Om de parkeerdruk in de buurt niet te verhogen, zullen er ondergrondse parkeerplaatsen komen voor de nieuwe bewoners. “Voor de huidige bewoners van onder andere de Oostveldstraat plannen we een nieuw aan te leggen buurtparking in de Kottemstraat”, zegt D'Haeseleer.

Voorlopige plannen

De schepen beklemtoont dat de plannen die nu voorliggen, voorlopige plannen zijn. “Momenteel loopt er een openbaar onderzoek. Iedereen heeft zestig dagen te tijd om opmerkingen te geven. We plannen ook een bewonersvergadering. Iedereen die inspraak wil, kan die krijgen en we staan open voor alle adviezen. Aanpassingen zijn dus altijd nog mogelijk.”