Propere grafitti: dromen van een beter Eeklo met Groen

08 Mei 2012

Propere grafitti: dromen van een beter Eeklo met Groen

Dit weekend voerde Groen actie middels het plaatsen van eco-tags: een soort van propere grafitti.  Van vrijdagavond tot maandagochtend ging ons spuitteam de baan op en plaatste enkele tientallen tags verspreid over het grondgebied van Eeklo. Met deze actie wil Groen de verbeelding van de Eeklonaren prikkelen en hen tonen in welke zin Eeklo kan veranderen. Eén van de belangrijkste aspecten van het beleid in Eeklo is mobiliteit en verkeersveiligheid. Groen wil hiervoor resoluut inzetten op fietsers- en voetgangerskwaliteit.Overvolle fietsenstallingen, gevaarlijke oversteekpunten, smalle fietspaden en ontbrekende zijn maar enkele van de pijnpunten in Eeklo. Ook qua weginrichting blijft het gevaarlijk voor fietsers. Het is ongelooflijk dat fietsstroken en parkeerstroken nog steeds niet omgewisseld zijn. Het knellen van fietsers tussen rijdende auto's of vrachtwagens en portieren die op elk moment kunnen openslaan, is niet meer van deze tijd. Parkeerbewegingen over het fietspad maken de gevarendriehoek voor de fietser compleet. Daarenboven stroppen ze al doende ook de rest van het verkeer in het centrum op. Dat bij de heraanleg van de Boelare niets veranderd werd aan de weginrichting snappen wij niet. Een fietspad naast het voetpad is toch de logica zelve, zeker als de weg breed genoeg is.

Een studie van CD&V minister Hilde Crevits heeft dit onlangs nog maar eens bewezen.

In een winkelstad als Eeklo zou je verwachten dat wandelcomfort één van de speerpunten van het mobiliteitsbeleid is. Helaas. Dit bestuur beloofde hiervan een topprioriteit te maken. Maar aan de snelheid waarmee nu voetpaden worden aangepakt duurt het drie generaties vooraleer elke straat in Eeklo eens aan de beurt komt. Nochtans is in tegenstelling tot automobilisten iedereen voetganger. De losliggende tegels zijn symptomatisch voor een beleid dat enkel voor de deur van 'de klagers' de grootste oneffenheden wegwerkt maar nog een begin moet maken met een voet- en fietspadenbeleid dat de zaken grondig en systematisch aanpakt. Om de leefbaarheid van de stad te vergroten zijn volgens groen ook meer rustbanken nodig. Voor senioren zijn aangename rustplaatsen zeer belangrijk als ze met de benenwagen bijvoorbeeld om boodschappen gaan. Helaas werden zelfs verschillende zitbanken verwijderd omdat ze hangouderen aantrokken.

Fietsers- en voetgangerskwaliteit en meer leefkwaliteit gaat voor ons ook samen met meer groen. Over estetiek kan je twisten, maar niet over het feit dat bomen schadelijk fijn stof uit de lucht filteren, een sfeer van rust creëren of schaduw bieden op warme zomerdagen. Groen wil dan ook meer dan enkele dure ruikers aan lantaarnpalen om de betonwoestijn van Eeklocentrum te doorbreken.

Beeld je in dat dit met een Groene toets allemaal mogelijk zou zijn...