22 okt 2011

Nieuwe school heeft te weinig groen

Basisschool Sint-Antonius uit Balgerhoeke in Eeklo heeft een nieuwe vleugel. In de nieuwbouw zitten vier klassen en een ondergrondse turnzaal. Tijdens de opening lieten de kinderen groene ballonnen op. Een oproep voor meer groen rond de nieuwe school. Tien jaar heeft de school moeten wachten op de nieuwe vleugel. Het moderne gebouw staat er nu, maar toch is niet iedereen helemaal tevreden. De kinderen hebben geen groen rond de nieuwe vleugel en dat is iets waar de komende tijd moet aan gewerkt worden."In de nieuwe vleugel hebben we vier klaslokalen: twee voor het vijfde leerjaar en twee voor het zesde leerjaar", zeggen de directeurs Christ De Schepper en Helga Grootaert. "We zijn tien jaar geleden begonnen met de plannen. Toen wilden we eigenlijk alleen een nieuwe turnzaal met sanitair bouwen. Door de onvermijdelijke administratieve molen heeft het lang geduurd voor we aan de bouw konden beginnen. Daardoor zijn de plannen in de loop van de jaren veranderd. De geplande turnzaal verhuisde naar de kelderverdieping. Op de gelijkvloerse verdieping hebben we nu sanitair en vergaderzalen. De eerste verdieping huisvest vier klaslokalen."

Parochiaal centrum

Balgerhoeke mag dan wel geen centrumwijk van Eeklo zijn, toch bloeit de school als nooit voorheen. Elke dag stappen zo'n 290 leerlingen door de schoolpoort van Sint-Antonius. In 1994 werd de school al eens uitgebreid met een nieuwe vleugel. Maar al snel bleek ook die te klein. "Daarom huurden we vier klaslokalen in het aanpalende parochiaal centrum", vertelt de directie verder. "Ook nu we onze nieuwe vleugel gebruiken, zullen we nog een deel van het parochiaal centrum nodig blijven hebben. We gaan nog elke middag eten in het parochiaal centrum en ook de lerarenkamer blijft daar. Of we de nieuwe vleugel dan eigenlijk niet te klein gebouwd hebben? Wat er nu staat, is al veel groter dan wat tien jaar geleden op het eerste plan stond."

De nieuwe vleugel van Sint-Antonius is gebouwd volgens de strengste eisen van duurzaamheid en energiegebruik. De ouders waren onder de indruk. Toch blijft er een minpunt nazinderen. "Achter de pastorij hadden de kinderen heel wat groen en dat zijn we nu kwijt", zegt Helga Grootaert. "Kinderen hebben een groene omgeving echt nodig om in te spelen. Dat is iets waar we de komende tijd aan moeten werken."

De leerlingen van Sint-Antonius laten groene ballonnen op omdat ze meer groen rond de nieuwe vleugel eisen.

Artikel uit Het Laatste Nieuws, dd. 20.10.2009 (p.15), auteur: JOERI SEYMORTIER

 

 

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.