Meerjarenplanning 2020-2025

23 December 2019

Meerjarenplanning 2020-2025

De gemeenteraad van Eeklo heeft maandagavond 16 december het meerjarenplan besproken en gestemd. Wij zetten de tien opvallendste projecten op een rijtje.

Belastingen omlaag

De nieuwe bestuursploeg doet de personenbelasting zakken, en wil zo de mensen steunen die werken. De aanvullende personenbelasting zakt van 8 naar 7,7 procent. "Dat zal zo blijven tot en met 2025", zegt schepen van Financiën Marc Windey (SMS). "Door de verlaging hebben we als stad 240.000 euro minder inkomsten. Dat kan je vergelijken met elk gezin die gemiddeld 25 euro minder belastingen zal betalen. We gaan dat als stad compenseren door de hele legislatuur op vlak van exploitatie de uitgaven te verminderen."

Renovatie Kunstacademie

Eeklo gaat voluit voor een renovatie van de verouderde Kunstacademie in de Pastoor De Nevestraat. Daar wordt 2,1 miljoen euro voor aan de kant gelegd. "Dit wordt geen prestigeproject, maar broodnodige werken om het gebouw duurzaam en gebruiksvriendelijk te maken", zegt schepen Isaura Calsyn (Groen). "Het gebouw wordt energiezuiniger en brandveilig gemaakt. De indeling van de binnenruimtes wordt bekeken, en ook de akoestiek moet beter. In 2020 gaan we de eerste fase doen, op het einde van de legislatuur volgt de tweede fase. De Kunstacademie moet open blijven tijdens de werken."

Werken aan De Herbakker

Het dossier van Cultuurcentrum De Herbakker heeft het voorbije jaar voor stress gezorgd bij het nieuwe schepencollege. De stekker werd uit het oude dossier getrokken, en in 2021 komt nu een volledig nieuw renovatieplan. Er staat nu effectief 2 miljoen euro in het meerjarenplan. Alle ingrepen rond duurzaamheid blijven behouden, de keuken van het cultuurcafé krijgt de beloofde infrastructurele aanpassingen, en de toegankelijkheid voor publiek en artiesten wordt verbeterd.

"Sfeervol Marktplein"

In het meerjarenplan staat 300.000 euro voor wat 'het sfeervoller inrichten van het Marktplein' genoemd wordt. Of dat effectief om een parkeervrije markt gaat, wil niemand vandaag luidop gezegd hebben. "De auto zal sowieso minder plaats krijgen op de markt, maar we doen dat alleen als we ook een alternatief kunnen aanbieden", zegt schepen Christophe De Waele (Open Vld). "Hoe we de sfeervolle markt precies zien, staat vandaag nog niet vast."

Heel jaar door terrassen

Een klein punt in het meerjarenplan, maar wel een leuk voor de Eeklonaar en de horeca: ook de open terrassen zullen vanaf 2020 het hele jaar door mogen blijven staan. "Het wordt steeds vroeger op het jaar terrasjesweer, en ook later in de herfst kan het soms nog aangenaam zijn op een terrasje", zegt schepen De Waele. "Vanaf nu gaan we ook open terrassen een heel jaar door toelaten in onze stad. Leuker voor de bezoeker, en gemakkelijker voor de horeca."

Heraanleg straten

Bij de aanpak van de straten voor de komende jaren zijn er weinig verrassingen. Voor 2020 staat de langverwachte heraanleg van de Leopoldlaan (N9) gepland voor 1,6 miljoen euro. Ook Blakstraat en Galgenstraat staan op de lijst. De Kaaistraat is voor 2021. Later komen ook Desiré Goethalsstraat, Korte Moeie en Mandeweegsken aan bod.

Milieupark vernieuwen

Het idee om in een nieuw milieupark te voorzien in Eeklo wordt begraven. Het nieuwe stadsbestuur gaat voor een vernieuwing van het huidige park langs de Ringlaan. "We gaan een weegbrug plaatsen, zodat perfect kan bepaald worden wie welke hoeveelheden aanvoert", zegt burgemeester Luc Vandevelde (SMS). "We gaan ook strenger controleren aan de ingang, zodat het milieupark weer voor de Eeklonaar wordt."

Hartwijk

Deze legislatuur gaat Eeklo voluit voor de ontwikkeling van de Hartwijk, op de site van het oude ziekenhuis AZ Alma. "Wij als stad gaan zo snel mogelijk het oeverpark van 30 meter breed aanleggen doorheen heel het project", zegt schepen Bob D'Haeseleer (Groen). "De ontwikkelaar moet daarrond dan bouwen. We willen alle gebouwen daar ook aansluiten op het nieuwe warmtenet van onze stad. Wonen en diensten zullen daar gecombineerd worden."

Nieuwe toekomst Blokhutten

Eeklo wil van de Blokhutten een multifunctionele ontmoetingsplaats maken voor jong en oud. De huidige gebruikers mogen er blijven, maar de werking moet opengetrokken worden. Ook de buurt moet er meer terecht kunnen. In 2020 wordt 50.000 euro geïnvesteerd. In 2021 wordt de buitenruimte dan aangepakt.

Paterskerk

Eeklo voorziet ook 1,5 miljoen euro voor zogenaamde stadsontwikkelingsprojecten. "We denken daarbij aan de Paterskerk, de oude fabriek Lilan en de oude rijkswachtkazerne", zegt schepen D'Haeseleer. "Wat we daar allemaal mee gaan doen, staat vandaag nog niet op papier. We voorzien het geld om de kansen te grijpen, op het moment dat ze zich de komende jaren voordoen", klinkt het nog.

 

Bron: Het Laatste Nieuws