LOSLOOPWEIDE IN EEKLO: "LET THE BEAST GO"

21 November 2015

LOSLOOPWEIDE IN EEKLO:

Tussen de Dullaert en het Gebroeders Van De Woestyneplein kunnen trouwe viervoeters voortaan vrij rondlopen. Twee belangrijke spelers in het verwezenlijken van dat project zijn projectleidster Sadia Matthijs en Kathleen Willems. Allebei echte hondenliefhebsters die hard werkten voor de realisatie van de losloopweide, waar we hen interviewden. Waarom heeft Eeklo een hondenlosloopweide nodig? Een

Kathleen: " hond heeft veel beweging nodig of hij maakt dingen kapot in huis en wordt agressief. Maar het helpt ook tegen de vervreemding in de stad. Ik bezoek zelf vaak losloopweides en het valt me daar altijd op hoe sociaal iedereen er is. Je haalt mensen zo echt uit hun sociale isolement."
Sadia: "Nu ligt de dichtste losloopweide in Sijsele. Je moet je hond dus iedere keer in de auto meenemen. Ik heb daarom een tijdje geleden actie ondernomen. Met een grote groep hondenliefhebbers hebben we de gemeenteraad opgewacht om 'slapende honden wakker te maken'. Het was erg makkelijk om hiervoor mensen te verzamelen. Het leeft dus echt wel bij de Eeklonaars." 

Waarom deze locatie?
Kathleen: "Een hondenlosloopweide moet vooral beschikbaar en bereikbaar zijn en deze locatie is voor de meeste Eeklonaars echt bereikbaar. Het ligt bijna in het hart van de stad."
Sadia: "Deze weide was niet mijn eerste keuze, maar het is een begin. Mijn eerste voorstel was het stekkenbos omdat je daar meerdere ingangen en een mooi wandelpad hebt. Dit ligt verder uit het centrum. De stad heeft er uiteindelijk een bloemenweide van gemaakt."

Waarom is de losloopweide zo belangrijk?
Kathleen: "In 2012 leidde ik een puppy op tot hulphond. Die hond helpt nu een blinde 12-jarige. Ik besefte toen dat ik nergens in Eeklo een plaats had om die hond te laten loslopen en te socialiseren."
Sadia: "Ik ga zelf vaak naar hondenlosloopweides in Rozebroek en Sijsele en daar heb ik gezien hoe populair zulke weides kunnen zijn."

Denk je dat de weide een succes zal worden?
Sadia: "Ik werd de laatste maanden constant door mensen aangesproken die me vroegen wanneer de weide er zou komen, dus het leeft hier echt wel."
Kathleen: "Ik heb het zelf ook nog nooit meegemaakt dat er geen volk was op de losloopweides van Gent. Misschien kunnen er in de toekomst nog andere losloopweides bijkomen."
Sadia: "Ja, het zou fijn zijn mochten er nog weides kunnen bijkomen. Maar laten we eerst afwachten of deze weide zo populair zal worden als we hopen."