Infoavond: hoe het warm water opnieuw uit te vinden

12 Januari 2016

  . Groen Eeklo draagt de slagzin van onze stad een warm hart toe. Zo warm zelfs dat ons volgend salon in het teken staat van de mogelijkheid om in Eeklo een warmtenet aan te leggen. Deze open avond is niet enkel voor leden van Groen Eeklo toegankelijk, maar voor alle geïnteresseerden.Energiek, eigenzinnig en echt

Wist je dat de verbrandingsoven in Balgerhoeke elk jaar een warmte van maar liefst 10.000.000 m³ gas gratis de schouw uitblaast? Om 10 miljoen m³/jaar gas vatbaar te maken, kan je de CO² uitstoot vergelijken met deze van de productie van 450 000 kilo vlees (ongeveer de vleesconsumptie van alle Eeklonaren gedurende een half jaar) of met de uitstoot van een dieselauto die op één jaar ongeveer 3400 keer de wereld rond rijdt. Letterlijk astronomisch dus.

Gelukkig wonen er in Eeklo twee absolute energie-experts: Peter De Vylder (VEOLIA, multinationale groep met meer dan 200 000 werknemers) en Jan De Pauw (Ecopower, coöperatieve die de grondlegger was van de eerste 3 windmolens in Eeklo). Zij willen samen met EANDIS die verloren warmte via buizen naar maar liefst ALLE gebouwen (publieke gebouwen, woningen en bedrijven) in Eeklo leiden om deze ermee te verwarmen! Meer nog, mogelijks blijft nog warmte over om de buizen naar Maldegem, Sint-Laureins en Waarschoot door te trekken. Dit zou - met meer dan 20km - veruit het grootste warmtenet van Vlaanderen kunnen worden. Bovendien kost dit de stad Eeklo of IVM niets, terwijl de consument niet meer betaalt dan anders (cfr. gasprijs). Het enige wat men moet doen, is de warmte die nu gratis de lucht in gepompt wordt aan dezelfde voorwaarden in buizen stoppen. Daar bovenop wil men vrijblijvend via een coöperatieve aanpak de Eeklonaren die dat wensen de kans geven om (net zoals bij de windmolens) aandelen te kopen.

Groen Eeklo nodigt deze experts uit om hun gezamenlijke project voor te stellen en toe te lichten op een open salon in café Het Tamboerke - Kerkplein 6 Eeklo - op 21 januari '16 om 19u30. Heb je zelf nog bedenkingen? Na hun verhaal is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Warme groeten en hopelijk tot dan!

 

1 m³ aardgas stoot 1,8 kg CO² uit. Omgerekend komt dit overeen met 6818181 l diesel. Voor een dieselwagen met een gemiddeld verbruik van 5l per 100 kilometer komt dit neer op 136 363 633 km. Als de omtrek van de aarde afgerond 40.000 km bedraagt is dit 3400 keer de omtrek van de aarde met een dieselwagen die 5l/100km verbruikt.