Herstel wegen kost één miljoen euro

22 Oktober 2011

Herstel wegen kost één miljoen euro

Eeklo start volgende week met de oplapwerken aan de wegen. Door de strenge winter liggen heel wat wegen vol kraters. Eeklo gooit al het voorziene budget voor wegen samen en komt zo aan bijna 1 miljoen euro. Groen! vraagt zich af of er volgend jaar wel zoveel gestrooid moet worden. Heel wat wegen in Eeklo liggen er - net zoals in de meeste andere steden en gemeenten - rampzalig bij. Door de vrieskou en de tonnen strooizout ontstonden er gevaarlijke putten in het wegdek. "De toestand is inderdaad dramatisch", zegt schepen Dirk Van De Velde (CD&V). "We hebben een prioriteitenlijst opgesteld en volgende week starten de eerste werken. We gaan beginnen in de Tieltsesteenweg, want daar is de toestand echt heel erg. Ook de Koning Albertstraat, Burgemeester Pussemierstraat, een deel van de Hoge Bosstraat, de Korte Moeie en de Raverschootstraat staan bovenaan de lijst. Het zwaar verkeer dat elke dag door Eeklo rijdt, heeft het probleem mee veroorzaakt. De komst van een Ring zal echter ook dat probleem oplossen. Het valt mij wel op dat er in Nederland veel minder problemen zijn dan in België."Pak geld

Eeklo voorziet een pak geld om de klus te klaren. "We hadden sowieso al 750.000 euro op de begroting staan voor de herstelling van wegen", zegt Van De Velde. "Er staat ook 400.000 euro voor de heraanleg van wegen op de begroting. De helft is voorzien voor de Vrouwestraat en de andere helft blijft over. Daarnaast hebben we 75.000 euro voorzien voor toplaagwerken aan wegen. We gooien alles in één pot. Na deze strenge winter zal het echt niet moeilijk zijn om het geld op te gebruiken."

Strooien

Eeklo stelt zich ondertussen luidop de vraag of er volgend jaar bij een even strenge winter wel zoveel gestrooid moet worden. Net nu Groen! Eeklo ijvert om in de toekomst de fietspaden sneller sneeuw- en ijsvrij te maken. "We moeten ons de vraag durven stellen of we wel goed bezig zijn door bij elke sneeuwbui massaal te beginnen strooien", zegt de schepen.

"Zou het niet beter zijn dat de mensen zich wat meer aanpassen aan het weer? Iedereen vindt het na een tijdje maar normaal dat je ook in de winter probleemloos overal naartoe kan. Sterker nog: bij de laatste sneeuwbui die 's ochtends vroeg gestart was en tot 9 uur duurde, kregen wij om 10 uur al een e-mail van een boze burger omdat de fietspaden in zijn straat nog niet sneeuwvrij waren. Waar zijn we dan mee bezig", vraagt Dirk Van De Velde zich af.

Artikel uit Het Laatste Nieuws, dd. 25.02.2010 (p.19), auteur: Joeri Seymortier