Groen wil maximale toegankelijkheid voor minder mobiele cultuurliefhebbers.

20 Februari 2019

Groen wil maximale toegankelijkheid voor minder mobiele cultuurliefhebbers.

Op de gemeenteraad van 18 februari stelde gemeenteraadslid Janick Smessaert de vraag aan het stadsbestuur of het mogelijk was om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers in het Cultuurcentrum De Herbakker te bevorderen. Een rolstoelgebruiker had recentelijk geen toegang gekregen tot een voorstelling georganiseerd door derden. De reden was banaal: rolstoelen toelaten betekent een extra inname van plaats en dus minder verkoop van kaarten.

In het verhuurreglement van de theaterzaal is inderdaad niks opgenomen dat de toegankelijkheid voor burgers beschrijft. Het stadsbestuur wil nu, in samenspraak met de Cultuurdienst en het Beheersorgaan van het Cultureel Centrum, werk maken van een aanpassing van dit reglement en deze voorleggen aan de gemeenteraad. De bedoeling is dat derden hierdoor verplicht worden om zich te houden aan de toegankelijkheidsvoorwaarden bij voorstellingen in CC De Herbakker. Na goedkeuring zal deze aanpassing gemeld worden aan alle derden die een voorstelling hebben gepland in het Cultuurcentrum voor seizoen 2019-2020.

Met Groen staan wij ronduit achter een toegankelijke en laagdrempelige cultuurbeleving. Cultuur haalt immers mensen uit hun isolement en doet hen weer dromen.