Afbakening huisvestingsmaatschappij: Groen streeft naar betaalbare woningen in Eeklo en in de brede regio

24 Oktober 2021

Afbakening huisvestingsmaatschappij: Groen streeft naar betaalbare woningen in Eeklo en in de brede regio

Op de gemeenteraad werd een afbakeningsgebied en een zetelverdeling voor de nieuwe huisvestingsmaatschappij goedgekeurd. Het vroegere MBV en SVK houden op te bestaan. De regio moet komen tot een eengemaakte huisvestingsmaatschappij. Dit werd zo beslist door de Vlaamse regering. Met Groen hopen we op zo weinig mogelijk impact voor mensen die een sociale woning willen huren.

De nieuwe huisvestingsmaatschappij zal een grote invloed hebben op het sociale woningbeleid van onze stad. Samen met Evergem en Zelzate hebben wij het grootste aantal sociale woningen. Evergem legde een 7 punten plan met hun visie op tafel. Met Groen vinden we het dringend tijd dat we in Eeklo onze visie opstellen en mee in de weegschaal leggen. We vroegen dan ook aan het schepencollege om de gemeenteraad daarin te betrekken. Het antwoord daarop was eerder ontwijkend.

Er zijn nochtans belangrijke vragen die onbeantwoord blijven. Nu Aalter en Lievegem beslissen om naar een andere huisvestingsmaatschappij te gaan en zich niet aan te sluiten bij de rest van het Meetjesland willen we graag weten wat daar de impact van is. Hebben Eeklonaren geen recht meer op een sociale woningen in Lievegem bij eventuele verhuis? Het principe van lokale binding, beslist door de Vlaamse Overheid, stelt immers dat iemand vijf jaar onafgebroken in de gemeente van aanvraag moet wonen. Wordt het dan zo moeilijker om een sociale woning te vinden? Met Groen blijven we dit nauwlettend opvolgen.