Groen Pluim 2019

20 Mei 2019

Groen Pluim 2019

De vijfde Groene Pluim, traditioneel uitgereikt op de sympathisantendag van Groen, was een heel speciale. Ze ging namelijk naar een ambtenaar die een maand geleden op pensioen ging: Dirk Waelput. Schepen Bob D’Haeseleer spreekt liever over een “ambtenaar emeritus” dan over een ambtenaar op rust.

 

Bob: “De bijdrage van Dirk Waelput aan Eeklo kan moeilijk overschat worden. Dirk ligt aan de basis van zowat elk ecologisch project dat de voorbije 30 jaar is gerealiseerd.”

Dirk Waelput heeft onder 4 verschillende burgemeesters gewerkt. Hij lag aan de basis van de natuurontwikkelingsgebieden rond het Galgenhof, de Lange Moeiakker met de nieuwe CSA boerderij ‘De Moeiakker’, het stadsvernieuwingsproject van de Stassano, de coöperatieve windenergie, de omvorming van het oud ziekenhuis tot de Hartwijk (en de subsidieaanvraag) en nog veel meer.

Dirk: “Ik heb met elke ploeg goed kunnen samenwerken. Ruimtelijk beleid is tien, twintig jaar vooruit kunnen en durven kijken. Dat is misschien niet altijd en overal gelukt, maar het is de kunst om aan elk project kleine positieve elementen toe te voegen. Een stedenbouwkundig ambtenaar die zomaar alles toelaat is lui. Ook al begrijp ik dat niet iedereen dit altijd begrijpt.”

Met grote erkenning en dankbaarheid vind onze volledige Groen-groep het niet meer dan terecht dat dit jaar de Groene pluim aan Dirk Waelput wordt toegekend.

Bob: “Zijn sterkte als ambtenaar blijkt uit het feit dat hij oppositie voeren voor ons erg moeilijk maakte en beleid voeren een stuk eenvoudiger. Het is zowel een persoonlijke erkenning als een erkenning voor alle ambtenaren die net voor dat ietsje meer zorgen en in de bres springen voor zaken die geen politieke stem hebben zoals de natuur.”