Groen lint dwars door Eeklo

17 September 2019

Groen lint dwars door Eeklo

100 bomen, 1000 struiken, 100.000 bloemen Een bos wordt het zeker niet. ‘Eikenlo’ betekent net “een open plek in een eikenbos”. Dit zou dan ook de landschappelijke opbouw naar het centrum moeten worden. Een bos-gevoel vanuit de Leopoldlaan tot ovonde en Désirée Goethalsstraat dat richting het centrum steeds meer opent met meer kleur en bloemen. Om vanaf de markt weer op te bouwen richting het station. Met bomen, struiken, bloemen en bodembedekkers werken we op vier niveau’s om kleur en volume te geven in wat nu een kale vlakte is van gevel tot gevel. Het ganse jaar zou er iets in bloei moeten staan. Meer dan 100.000 bloemen en bodembedekkers, 1000 struiken en een 110-tal nieuwe bomen. Dit lijkt gigantisch, maar over de volledige lengte van de doortocht spreken we toch al snel over 6600m² die je moet bedekken om onkruid niet de kans te geven om te overwoekeren.

Dit gaat over een investering van 350.000 euro. Het besef is er heel goed dat dit heel veel geld is. Anderzijds wordt nu jaarlijks 25.000 euro (vroeger was dat zelfs 35.000 euro per jaar) uitgegeven aan de zomerbebloeming - de bloembakken en -torens in het centrum. Met andere woorden sinds de start van dit contract is er hetzelfde bedrag uitgegeven aan iets wat veel onderhoud vraagt en elk jaar opnieuw afsterft. "Ik ben erg blij dat het volledig schepencollege mee aan de tekentafel zat, want er zit ook écht voor iedereen iets in. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit en het klimaat, is door de uitstraling goed voor het toerisme en lokale economie, het heeft een effect op waarde van de woningen, maar het zou op mobiliteitsvlak ook een vertragend effect moeten hebben  en het is uiteraard ook voor de gezondheid van iedere Eeklonaar. Het bewijst nog maar eens dat onze stad met een beetje lef en samenwerking ver kan komen.", zegt Schepen Bob D'Haeseleer.

Binnenkort presenteert het schepencollege het volledig plan. Dan gaat dit naar de gemeenteraad van oktober. Om uiteindelijk in het voorjaar te kunnen starten met de aanleg en aanplant.