Groen-Fruit-Tuinafvalophaling

25 Oktober 2020

Groen-Fruit-Tuinafvalophaling

Vanaf volgend jaar verandert er heel wat in het afvalbeleid. GFT (groenten-fruit-tuin)-afval zal namelijk afzonderlijk opgehaald worden. Omdat dit 30% van de restafvalzak uitmaakt zou dit ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid restafval dat wij met alle Eeklonaren samen produceren drastisch naar beneden gaat. Dat is ook nodig, want Eeklo is op dit vlak bij de slechtste leerlingen van Vlaanderen. Gemiddeld produceert elke Eeklonaar 189kg/jaar en dit moet gemiddeld met maar liefst 40kg naar beneden. Geen tijd dus voor half werk. 

Je zal de keuze hebben tussen een 120 liter container of een 40 liter container. Een doorsnee gezin heeft met een 120 liter container ruim voldoende. Alleenstaanden of kleine gezinnen komen wellicht toe met een 40 liter container. De ophaling zal week om week afwisselen. Restafval mag u blijven meegeven in de vertrouwde restafvalzakken, maar deze zullen vanaf april 2021 dus slechts om de 14 dagen worden opgehaald. Behalve tijdens de zomermaanden juli en augustus. Dit omdat, samen met de Vlaamse maatregel waarbij alle plastics nu in de PMD-zak mogen, de restafvalzak bij veel mensen nu al een stuk trager vult dan vroeger en de nood dus kleiner is. Het nieuwe ophaalscenario is dan: week rest, week gft, week rest, week gft, enz. We starten hiermee in april. 

Deze GFT-container aankopen is niet verplicht. Wie thuis composteert of kippen heeft en afval voorkomt, kan in principe verder zonder gft-container. Toch kan een kleine gft-container een handig extraatje zijn voor het geval er toch ineens teveel gft-afval is (bvb wie gras afrijdt of in de herfst snoeit). De gft-containers zijn te koop aan € 30 voor een 120-litercontainer en € 20 voor een 40-litercontainer. Tot eind mei 2022 kan u deze containers kopen aan de helft van de prijs m.a.w. € 15 voor een 120-litercontainer en € 10 voor een 40-litercontainer. Telkens u een gft-container buiten plaatst moet u een sticker aan de container bevestigen. De retributiestickers kosten € 1,5 voor een 120-litercontainer en € 0,5 voor een 40-litercontainer.  Voor het gft-afval dat in een gft-container wordt meegegeven, betaalt u half zoveel in vergelijking met het restafval. Dat is een winst voor het gezinsbudget!

Alle huisgezinnen ontvangen hierover in de loop van november van Stad Eeklo nog een informatiebrief met de nodige verduidelijkingen, mogelijkheden tot reservatie en kostprijs.

Omdat men ervan overtuigd is dat dit voor gezinnen een directe en zichtbare financiële besparing kan betekenen, zal vanaf 1 april, naast de 60 liter (€1,5/stuk) en 45 liter (€1,1/stuk) zak, ook een kleinere 30 liter zak aangeboden worden; deze zal €0,80 per stuk kosten.