Fikse besparing met slimme verlichting

24 November 2014

Fikse besparing met slimme verlichting

Eandis zorgt voor Intelligente verlichting aan fietspad en in Sogeta Straatverlichting die automatisch feller brandt zodra er wandelaars, fietsers of wagens voorbijkomen en die dimt als niemand zich in de buurt bevindt. Dat is 'licht op aanvraag'. Sinds kort beschikt de stad Eeklo over LumiMotion, de intelligente LED-verlichting van Philips die tot 80% kan besparen op het energieverbruik.Eeklo zal voortaan de energie efficiënter gebruiken. Laat u thuis het licht branden in kamers waar er niemand is? Een efficiënte verlichting is het licht aansteken als het nodig is. En voor straatverlichting geldt net hetzelfde: dit moet branden wanneer er passage is. Zo komt ook het veiligheidsgevoel van de burger niet in het gedrang. Eeklo slaat dus twee vliegen in één klap: met LED-verlichting kiest de stad voor duurzaam en budgetvriendelijke verlichting, maar door de keuze om met slimme verlichting, te werken, brandt het licht alleen wanneer het nodig is.

 De stad gebruikt deze techniek op twee locaties:

1) Het fietspad van aan de Oude Gentweg tot de Dam (langsheen het spoor)

2) In de Sogetawijk (de toepassing in een woonwijk is een absolute primeur). 

 Een indrukwekkend staaltje LED-technologie en slimme verlichting

Door middel van een sensor en draadloze verbinding met de lantaarnpalen, 'weet' de straatverlichting automatisch of er meer of minder licht nodig is. Als er iemand voorbij wandelt of rijdt, gaat het licht feller branden. Het licht dimt opnieuw tot 10% wanneer er niemand op straat is. De straat blijft zo de hele nacht verlicht, maar in een lage energiezuinige stand. Dit zorgt voor een enorme energiebesparing en geeft tegelijkertijd een groter veiligheidsgevoel. Zo is er minder belasting op het milieu en kan er tot 80% bespaard worden op de energiefactuur. Ook wordt de omgeving leefbaarder voor mens en dier omdat de lichthinder 's nachts beperkt blijft.

 Een uniek project

LED-straatverlichting is in volle beweging. Deze verlichtingsoplossing scoort hoog op het vlak van lichtopbrengst, efficiëntie, duurzaamheid, energieverbruik, levensduur en onderhoud.

Dit proefproject is tot stand gekomen in het kader van verschillende proefprojecten dat Eandis opstart voor het testen van diverse intelligente openbare verlichting over gans Vlaanderen waarvan  Eeklo uitgekozen is voor een proefsite openbare verlichting in een verkaveling en langs een fietspad . Na  de evaluatie van de  resultaten van deze proefsites wordt er beslist of deze systemen zullen aangeboden worden aan de gemeentesturen en opgenomen worden in het openbare verlichtingsaanbod  van Eandis.

Met het pilootproject in Eeklo onderzocht Eandis de bijkomende voordelen van intelligente LED-verlichting. Ze zijn ervan overtuigd dat de 'licht op aanvraag'-technologie met LED nog meer energiebesparingen oplevert en dus niet alleen helpt om steden en gemeenten hun energiekost naar beneden te halen, maar bovendien ook bijdraagt aan het aanpakken van het energietekort. Eandis werkt momenteel samen met de gemeenten van Meetjesland  een Masterplan OPENBARE VERLICHTING voor het Meetjesland uit. Dit zit ondertussen in een ver gevorderd stadium en zal de resultaten van de proefsites zeer zeker gebruiken.

 Samen met Eandis en de andere gemeenten uit het Meetjesland wordt nagegaan hoe een algemene overschakeling naar LED voor openbare verlichting gezamenlijk kan aangepakt worden, en of nog meer straten en woonwijken kunnen voorzien worden van intelligente LED-verlichting.

 

(foto: Michel Moens)