Er zit muziek in Groen Eeklo

20 April 2018

Er zit muziek in Groen Eeklo

Op donderdag 19 april stelde Groen Eeklo maar liefst twee witte konijnen voor. En niet de minste. Want wie muziek zegt in Eeklo, komt al vrij snel uit bij Tom ‘Dice’ Eeckhout en Mátyás Blanckaert. De twee zetten nu samen mee hun schouders onder het project van Groen Eeklo.

Lokale voorzitter Janick Smessaert - al 12 jaar OCMW raadslid, maar pas 2 jaar in de gemeenteraad - en schepen Bob D’Haeseleer vormen het Groene lijsttrekkersduo in Eeklo. Ze hebben de drempel van politiek naar een nieuwe generatie verlaagd. “Tom ‘Dice’ Eeckhout en Mátyás Blanckaert zijn daar een mooi voorbeeld van. Twee Millenials vol ideeën die er nu klaar voor zijn om hun steentje bij te dragen aan Eeklo. Eeklo heeft nu net iets meer nood aan idealisten met een visie.” zegt Janick. De twee muzikanten kennen elkaar al 10 jaar, want Mátyás was ook diegene die Tom acht jaar geleden op het Eurovisiesongfestival in 2010 begeleidde en is ook al 10 jaar een van de motoren achter het Herbakkersfestival. Generatiegenoot van Mátyás en Groen Schepen Bob D’Haeseleer kent de twee ook al lang. “We kennen elkaar vanop een optreden, gezellig op café zitten of samen in het park te voetballen.”

‘Meer groen, minder auto’s en meer kansen’ dat is wat Tom en Mátyás Eeklo toewensen, elk vanuit zijn eigen drijfveer. Tom Eeckhout: ”Ik hou écht van Eeklo. En mensen mogen gerust wat trotser zijn op onze stad. Er gebeuren hier heel leuke dingen, en bijna alles wat je nodig hebt is aanwezig, maar als je Eeklo binnenrijdt heb je niet het gevoel van ‘aha das mijn stad’. De mooie plekjes liggen gewoon niet in het centrum. Mocht de markt al eens parkeervrij worden gemaakt ben ik de eerste om er op te treden. Als ik kan helpen om mensen hiervan te overtuigen, dan doe ik dat graag.” Maty: “Groen is in Eeklo voor mij de enigste garantie op een mooie, duurzame toekomst voor mijn twee kinderen. Ik wil dat ze kunnen opgroeien in een groene, kindvriendelijke en verkeersveilige stad. Daarmee wil ik ook mijn vrienden tonen dat Eeklo wel een fantastische plek is om te wonen. Ik zie te veel vrienden waarmee ik in Eeklo studeerde richting Gent of Brugge trekken. En als trotse Eeklonaar vind ik dat heel jammer.”

De voorbije 6 jaar wordt die sterke ploeg hierin bijgestaan door twee ‘anciens’ Lut De Jaeger (fractieleider en al 18 jaar gemeenteraadslid) en ere-schepen Jan Van Streydonck die na 18 jaar afwezigheid uit de lokale politiek een paar maand geleden zijn rentree maakt. “Ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld als bij deze groep. Fantastisch wat er hier gebeurt. Groen is klaar om te verrassen“. 

Schepen Bob D’Haeseleer “Idealisme is niet noodzakelijk naïef. De voorbije 6 jaar hebben we geleerd hoe lokale politiek werkt en hebben we ook aardig wat resultaten verwezenlijkt. Eeklo heeft alles om de energiehoofdstad van Vlaanderen te worden, en als we er in slagen om iets te doen aan die aftandse autostrade die ons centrum in twee snijdt ben ik er zeker van dat de jonge ondernemers van vandaag snel gezelschap zullen krijgen in een gezonder en gezelliger centrum.”

Voorzitter Janick Smessaert “Naast de inhoud willen we ook op een andere manier aan politiek doen. Daarom zullen wij op een radicaal positieve en creatieve manier campagne voeren met een lijst vol bekende, en nog niet bekende Eeklonaren. Het doet deugd dat die visie aanslaat. En het is fantastisch dat Tom en Maty mee op de kar springen. We zijn meer dan ooit klaar voor nog eens zes jaar.”