
communicatie, participatie en landschappelijke integratie.
Communicatie via tal van vernieuwende inspraakformules die de laatste jaren zijn gelanceerd (infomarkten, rondleidingen, schooldagen, centraal aanspreekpunt,...). Participatie door vijf coöperatieve windmolens die de inwoners van Eeklo zelf de kans geven om met aandelen mee te investeren (en winst te halen uit wind). Integratie, tot slot, door de windmolens ook heel duidelijk een meerwaarde te laten zijn voor de omgeving (zo is de zonneluifel op het plein van Balgerhoeke gefinancierd door ecopower).
Onder impuls van Groen werd deze bijzonder positieve evaluatie in een visietekst gegoten. In nauw overleg met de omwonenden uit de concentratiezone, stemde de gemeenteraad op 17 februari 2014 unaniem voor deze breed gedragen visietekst windenergie. Later namen ook de gemeenteraad in Maldegem en de provincieraad deze tekst over. Via de provincieraad kwamen deze principes ook in het Oost-Vlaams windmolenplan terecht en ontstond het landschapsfonds "Milde Meetjes". Het is dat landschapsfond dat ervoor gezorgd heeft dat in de concentratiezone Eeklo-Maldegem geen enkel protest is gekomen tegen het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat de spelregels moet vastleggen om 14 nieuwe windinstallaties in de concentratiezone langs de N49 Expressweg mogelijk te maken.
Met deze 14 nieuwe windmolens erbij - elk goed voor een CO²-reductie van 3.000 ton per jaar - stijgt de windmolenconcentratie in Eeklo verder naar één turbine per 900 inwoner, goed voor een productie van 27% groene energie. Eeklo, met haar 20.000 inwoners is zo niet enkel de hoofdstad van het Meetjesland, maar mag met dit plan ook zonder gêne de titel "Energiehoofdstad van Vlaanderen" claimen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter