Eeklo 'Jeugdgemeente van Vlaanderen'

29 Oktober 2017

Eeklo 'Jeugdgemeente van Vlaanderen'

?  EEKLO EN LEUVEN ZIJN 'THE PLACE TO BE' VOOR DE VLAAMSE JEUGD

In het voorjaar van 2017 verscheen voor de vijfde keer de oproep van minister van Jeugd, Sven Gatz voor de titel van 'Jeugdgemeente van Vlaanderen". De jeugdraad en jeugddienst van Eeklo zagen hier dit direct een heel mooie kans in. Ze twijfelden niet en dienden hun kandidatuur in. De Vlaamse jeugdgemeente wordt bekroond voor de geleverde inspanning voor kinderen en jongeren.

Op zondag 22 oktober verzamelden verschillende jeugdige steden en gemeenten in Dilbeek. Alle finalisten stelden hun verfrissende aanpak voor. Die tips and tricks werden gebundeld in een brochure: 'Kijk eens?.zo doen wij dat!'. De frisse ideeën kunnen ook een bron van inspiratie zijn voor jouw stad of gemeente. Eeklo, Wevelgem, Geraardsbergen en Leuven luisterden met een kloppend hart naar de verlossende woorden van minister Sven Gatz. Eeklo en Leuven delen de eervolle titel 'Jeugdgemeente van Vlaanderen'. Eeklo en Leuven zijn compleet verschillend, niet te vergelijken qua inwonersaantal en beschikbare middelen. Samen krijgen een zij een prijs van 20.000 euro, een erg mooi bedrag dat opnieuw in de jeugd zal geïnvesteerd worden. Eeklo mag zich twee jaar lang jeugdstad van Vlaanderen noemen.

Waarom voelt een jongere zich thuis in Eeklo?

Als kleine stad in een eerder landelijke omgeving probeert Eeklo met minder middelen op zoek te gaan naar gerichte oplossingen. Onderstaande voorbeelden tonen dit aan.
De schoolspotters zijn jongeren die door omstandigheden hun diploma middelbare school niet hebben behaald en via tewerkstelling op de jeugddienst opnieuw studeer- of werkattitudes aanleren. Ze zijn aangesteld door de stad Eeklo, de politiezone Meetjesland Centrum, De Lijn en de Eeklose scholen. Iedereen kan bij hen terecht om problemen of meldingen door te geven, zij vormen een tussenschakel die het verhaal vaak toegankelijker maakt. De schoolspotters maken tevens deel uit van overlegstructuren zoals het schooldirectieoverleg, jeugd-welzijnsoverleg en andere.

Sneeuwstraten, de naam zegt het zelf. De straten worden niet gestrooid in een periode van sneeuw. Zo  worden deze straten één grote speeltuin voor de kinderen, samen genieten van die witte pracht van de natuur. De jeugddienst van Eeklo is de initiatiefnemer van dit project.
Rockmoere is een muzikaal event dat dient als ontmoetingsplaats voor jongeren van de Eeklose jeugd en jongeren van het opvangcentrum van het Rode Kruis. Muziek verbindt op die manier jongeren van over de hele wereld. Jeugdhuis De Route is de initiatiefnemer van dit project.
Het kunstwerk 'Open Handen'  van Anatomic Design op het dorpsplein in Balgerhoeke. Bij de vernieuwing van het dorpsplein werd ook aan de jeugd gedacht. Het ontwerp heeft veel speelwaarde. Het bestaat uit een mannen- en vrouwenhand die uit de grond verschijnen. De jeugddienst van Eeklo is de initiatiefnemer van dit project.
'Hit the City' is een jongerenwerking voor Eeklose jongeren. Wijkcentrum De Kring zet één keer per week de deuren open voor elke jongere. 'Hit the City' trekt ook de stad in. Samen gaan op ontdekkingstocht gaan en grasduinen in het vrijetijdsaanbod van Eeklo. De jeugddienst van Eeklo is de initiatiefnemer van dit project.
Paalkamperen is legaal overnachten in een trekkerstent op een afgelegen stilteplek in de natuur, met als basisvoorzieningen enkel een grasveldje en een waterpomp. De regionale jeugddienst Meetjesman heeft reeds een bestaande paalkampeerplaats in Maldegem. De realisatie zou in 2018 moeten afgerond zijn zodat jongeren en jonge gezinnen ook in Eeklo volop van de natuur kunnen genieten op deze originele manier. De regionale jeugddienst Meetjesman is de initiatiefnemer van dit project.
De twee interactieve inspraakspelen 'Wie wordt de burgemeester van Eeklo?' en 'Mijn Gedacht' werden ontwikkeld door de jeugddienst en jeugdraad voor de kinderen van de lagere school en het secundair onderwijs. De spellen laten de kinderen nadenken over de toekomst van de stad en gaat dieper in op een breed scala aan thema's zoals sport, cultuur,? Een bevraging op maat van de kinderen. De jeugddienst van Eeklo is de initiatiefnemer van dit project.

 

Meer info:

http://www.sociaalcultureel.be/jeugd/lokaal_prijs.aspx

Jeugdconsulent Tijs Blomme

(09 218 29 21? [email protected])

Communicatie- en informatiecoördinator  Veerle Vernaeve

(0498 91 38 27 ? [email protected])

Schepen van jeugd Bob D'Haeseleer
(0486 44 44 90 -  [email protected])