Bus- en treinreizigers willen betere verbindingen

22 Oktober 2011

Bus- en treinreizigers willen betere verbindingen

Bus- en treinreizigers willen betere verbindingen Wilfried Van Durme, raadslid Groen!Eeklo

Eeklo blijft op zijn honger zitten wat betreft de verbindingen met het openbaar vervoer naar Gent, zowel met de trein als met de bus. Groen!-raadslid Wilfried Van Durme herinnerde maandagavond in de gemeenteraad aan de nieuwe dienstregelingen die drie jaar geleden werden ingevoerd, maar die voor de treinreizigers wel wat meer comfort, maar vooral extra pijnpunten opleverde. Treinen om de twee uur in het weekend, overvolle piekuurtreinen, het is geen zegen voor de treinreiziger.

Sneltram

'En de lange busrit over een hobbelig parcours is ook geen alternatief', vindt Van Durme, die vroeg of het stadsbestuur bijvoorbeeld voor een rechtstreekse busverbinding kon zorgen.

Burgemeester Koen Loete (CD&V) zei dat de opmerkingen terecht waren en bekende dat hij deze problemen wilde bespreken bij het masterplan rond het station. Maar De Lijn en NMBS kondigden al besparingsrondes aan. Bovendien moeten de infrastructurele ingrepen wachten op de nieuwe minister, want dit zijn geen lopende zaken. De burgemeester meldde nog dat hij op een congres over mobiliteit, binnenkort georganiseerd door Resoc, een persoonlijk voorstel zal doen voor de aanleg van een sneltram langs of op de N9 tussen Gent en Brugge.

Ook de fietsenstallingen aan het station blijven een zorgenkind. Open VLD'er Christophe De Waele bood aan om, met een werkgroep en een budget, een project uit te werken dat binnen de zes maanden diefstalveilige fietsenstallingen zou garanderen: het Blue Bike-initiatief. Hiermee zouden fietsen ter beschikking gesteld worden van treinreizigers. 'Als service naar de reiziger die in Eeklo aankomt, kan dit tellen', vond De Waele.

Schepen van Mobiliteit Dirk Van de Velde (CD&V) wees voor een globale aanpak van de stationsomgeving naar het masterplan.

Hij wist dat Blue Bike in de grote stations zou starten en wilde die resultaten afwachten. 'Wellicht zijn wij hiervoor te kleinschalig', zegt Van de Velde, die wees op de pendelfietsen die de stad voor eigen personeel ter beschikking stelt.

Burgemeester Loete vulde nog aan dat er nieuwe fietsenstallingen komen, onder meer op de plaats van de gesloten frituur. Loete gaf ook enkele cijfers: tussen oktober en januari waren er 36 fietsendiefstallen, daarvan gebeurden er in december en januari 7 aan het station.

 

Artikel uit Het Laatste Nieuws, dd. 24.03.2011 (p.19), auteur: Joeri Seymortier