“Vanaf je gewend raakt aan je eigen eieren wil je niets anders meer.”

10 April 2017

“Vanaf je gewend raakt aan je eigen eieren wil je niets anders meer.”

Familie Van den Driessche is trots op haar stukje groen Twee jaar geleden nam de Eeklose Louise deel aan de klimaatraad van de actiegroep KRAS. Hieruit ontstond het idee om een eigen moestuintje aan te leggen en daarvoor twee kippen te redden uit de legbatterij. Haar ouders Kristof en Amourie vertellen nu hoe het verder is gelopen. "Je weet tenminste wat er in die eieren zit en dat die beestjes er niet voor hebben afgezien."Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Kristof: "Via school heeft onze dochter zich ingeschreven voor de klimaatraad van KRAS. Die ging dan wekelijks door in de bibliotheek waar leerlingen uit verschillende scholen samenkwamen om te werken rond klimaatverandering en ecologische voetafdruk. Op het einde kregen de kinderen dan de mogelijkheid om een project uit te bouwen, daarvoor een affiche te ontwerpen en die dan voor te leggen aan de burgemeester."

Amourie: "Dan hebben we een organisatie gecontacteerd genaamd 'red een kip uit de legbatterij' om onze 2 kippen Odile en Odette te redden uit de legbatterij. 'Redden' kan je hierbij letterlijk nemen omdat een kip na een anderhalf jaar normaalgezien naar het slachthuis wordt gebracht omdat hun productiviteit daalt. "

Hoe vergaat het de kippen na twee jaar?

Amourie: "Onze kippen kwamen toe in een erbarmelijke toestand, maar na vier weken waren dat gezonde dieren en na twee jaar leggen ze nog steeds eieren. Ik ben er zelfs gerust in dat ze nog een behoorlijke tijd zullen meegaan. Het was ook fantastisch om die kippen hun natuurlijke instinct te zien herwinnen. Die dieren hebben hun hele leven doorgebracht in een legbatterij waar ze nooit daglicht hebben gezien of aarde gevoeld. Het is zo mooi om ze dan te zien graven of achter een vlieg lopen."

Denk je dat zulke initiatieven moeten worden gepromoot vanuit het bestuur?

Kristof: " Onze dochter had gehoopt dat het stadsbestuur haar project een beetje zou promoten in Eeklo. Je merkt dat sommige gemeenten kippen goedkoop verkopen of zelfs uitdelen, maar daar is het hier nog niet echt van gekomen."

Amourie: "Toch denk ik dat het vanuit de mensen zelf moet komen omdat het anders te gemakkelijk wordt. Het is belangrijk dat je beseft dat je er goed voor moet zorgen. Het blijven nu eenmaal levende wezens. Als je bijvoorbeeld eens zonder afval valt, is het best dat je wat graan in huis hebt. Ook in de zomer en in de winter heb je beschutting nodig. Mensen onderschatten dat nog wat. Veel mensen weten ook niet dat een kip letterlijk alles eet. Als er bij ons eens een boterham met salami overblijft gooien we dat over het hekken en die beestjes eten dat met plezier op.