ACTIEVOERDERS PLEITEN VOOR SNELBUS TUSSEN BEIDE STEDEN Fietsers rijden sneller van Gent naar Eeklo dan lijnbus

09 Juli 2013

ACTIEVOERDERS PLEITEN VOOR SNELBUS TUSSEN BEIDE STEDEN Fietsers rijden sneller van Gent naar Eeklo dan lijnbus

Een groep fietsers heeft het traject tussen Gent-Sint-Pieters en Eeklo vlugger afgelegd dan buslijn 58. De initiatiefnemers hopen hiermee de vervoersmaatschappij te overtuigen een snelbus tussen beide steden in te leggen.  Bij wijze van ludieke verkiezingsstunt bond een fietsdelegatie van Groen-SP.A in september van vorig jaar de strijd aan met de buslijn 58 die vertrekt aan het Gentse Sint-Pietersstation om via Evergem, Sleidinge en Waarschoot aan de Eeklose markt te eindigen.

De groep vertrok samen met hun gemotoriseerde tegenstrever en de race werd toen overtuigend gewonnen door de tweewielers die twintig minuten voor de bus arriveerden. Om de mobiliteitsproblematiek richting Arteveldestad nogmaals aan te kaarten, kreeg de stunt gisteren een vervolg met opnieuw een overwinning voor het stalen ros, maar het verschil werd deze keer beperkt tot tien minuten. De fietsers haalden een gemiddelde snelheid van 24,6 kilometer per uur.

'De weergoden zaten deze keer niet echt mee', lacht Eekloos schepen van Stadsvernieuwing en Jeugd Bob D'Haeseleer (Groen). 'Maar we hebben ook nog eens gewacht om te vertrekken, want de bus had een kwartier vertraging.'

Omdat de verkiezingen al enkele maanden achter de rug zijn, werd de actie gisteren opengetrokken naar alle andere Eeklose partijen. Als enig lid van de oppositie voegde Michel De Sutter van N-VA zich bij het gezelschap. 'Het openbaar vervoer naar Gent is een belangrijk thema in Eeklo', zegt hij. 'En het was een leerrijke ervaring. Je bent gewoon vlugger in Gent met de fiets dan met het openbaar vervoer. Waarom kan de snelbus van Brugge naar Eeklo bijvoorbeeld niet uitgebreid worden naar Gent-Dampoort of Gent-Sint-Pieters?'

Geen antwoord

De actievoerders hopen De Lijn ervan te overtuigen om een snelbusverbinding in te voeren, maar vanuit de vervoersmaatschappij is zelfs op de vorige actie nog geen respons geweest. 'Echt jammer dat De Lijn nooit geantwoord heeft. Ook zij moeten de grote mogelijkheden van zo'n sneldienst toch inzien?', vraagt schepen Bob D'Haeseleer zich af.

 

bron: www.nieuwsblad.be